Mijn Tuin Producten

Search
Close this search box.

accoya hout

Accoya hout is een relatief nieuwe houtsoort die steeds populairder wordt vanwege zijn duurzame eigenschappen en veelzijdige toepassingsmogelijkheden. Het wordt beschouwd als een van de meest milieuvriendelijke houtsoorten op de markt. Accoya hout wordt geproduceerd door middel van een uniek en innovatief houtbewerkingsproces, genaamd acetylatie. Dit proces verandert de chemische structuur van het hout, waardoor het sterker en duurzamer wordt. Accoya hout komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, maar wordt tegenwoordig geproduceerd in verschillende delen van de wereld, waaronder Nederland. In dit artikel gaan we dieper in op de oorsprong, productiemethode en toepassingsmogelijkheden van accoya hout.

Wat is accoya hout en waarom is het zo duurzaam?

Accoya hout is een houtsoort die steeds meer wordt gebruikt vanwege zijn duurzame karakter. Het hout wordt geproduceerd door een proces genaamd acetylatie, waardoor de celwanden van het hout veranderen. Hierdoor wordt het hout sterker en gaat het langer mee. Accoya hout is daardoor ideaal voor gebruik in buitentoepassingen, zoals gevelbekleding, tuinmeubilair en kozijnen. Het hout is ook zeer geschikt voor interieurtoepassingen, zoals vloeren en meubels.

Wat accoya hout zo duurzaam maakt, is dat het afkomstig is van verantwoord beheerde bossen en dat het productieproces weinig tot geen schadelijke stoffen uitstoot. Het hout heeft daarnaast een zeer lage CO2-voetafdruk, omdat het een hernieuwbaar materiaal is. Accoya hout wordt steeds meer gebruikt als alternatief voor tropisch hardhout, omdat het dezelfde duurzame eigenschappen heeft, maar minder belastend is voor het milieu.

De oorsprong en productiemethode van accoya hout

Accoya hout is oorspronkelijk afkomstig uit Nieuw-Zeeland, waar het werd ontdekt in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Het hout werd echter pas later op grotere schaal geproduceerd. Tegenwoordig wordt accoya hout wereldwijd geproduceerd, waaronder in Nederland. Het productieproces van accoya hout begint met de selectie van verantwoord beheerde bomen. Deze bomen worden vervolgens verwerkt tot planken of balken, die vervolgens worden onderworpen aan het acetylatieproces.

Dit proces, dat plaatsvindt in een gecontroleerde omgeving, verandert de celstructuur van het hout en maakt het sterker en duurzamer. Het proces heeft ook weinig tot geen impact op het milieu, omdat het geen schadelijke stoffen produceert. Het resultaat is een houtsoort die zeer geschikt is voor zowel binnen- als buitentoepassingen en die garant staat voor een lange levensduur. Accoya hout wordt steeds meer gebruikt als duurzaam alternatief voor tropisch hardhout en andere houtsoorten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *