Mijn Tuin Producten

Search
Close this search box.

eetbare planten

Er zijn veel meer voorkomende eetbare planten dan dat de meeste mensen weten. Daarom hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de eetbare planten die iedereen weleens tegenkomt. 

Op die manier kun je zelf eens de planten proeven. Zo ontdek je misschien een nieuwe thee of een plant die je zo zal kunnen opeten. Hieronder staan 10 verschillende veel voorkomende eetbare planten voor je klaar. 

1. De brandnetel

Een erg bekende eetbare plant in Nederland is de brandnetel. De brandnetel wil je normaal niet aanraken omdat je huid er erg van gaat jeuken, maar je kunt er ook uitstekend een heerlijke thee mee zetten. Er wordt ook brandnetelsoep van gemaakt. 

Brandnetels eten is dan ook geen probleem doordat het gif van de brandnetels er uit wordt gekookt wanneer de brandnetels worden gekookt. Je plukt ze wel altijd met handschoenen aan. 

Je vindt de brandnetels eigenlijk op allerlei verschillende plekken. Soms vind je ze langs de bosrand en een andere keer kom je ze tegen midden in een grasveld. Je hoeft dus niet lang te zoeken naar de brandnetels. 

2. Beukennootjes zijn eetbare planten

Beukennootjes zijn natuurlijk een deel van de beukenboom die iedereen wel kent. Er zijn heel wat verschillende soorten plekken waar je een beukenboom kunt vinden. Door heel Europa heen kun je deze bomen op verschillende plekken tegen komen. 

De beukennootjes kun je eigenlijk direct opeten. Je moet ze dan alleen uit het omhulsel halen. Dit is soms nog wel een gedoe. Over het algemeen kun je ook prima meel maken van de beukennootjes door ze te malen. 

3. Madeliefjes

Iedereen ziet wel eens madeliefjes staan, maar wist je ook dat je ze kan eten? Je kan niet alleen de bloemen zelf eten, maar ook de knoppen van de bloemen zijn prima te eten voor in bijvoorbeeld een salade.

Madeliefjes hebben veel vitamines in zich, waardoor het zeker een aanrader is om eens te kijken of jij ze ook in je salade kunt gaan verwerken. Ze zijn namelijk toch om elke hoek wel te vinden. 

4. Paardenbloemen in de tuin

Als kind ken je het wel, de paardenbloemen plukken voor je ouders. Maar we kunnen ze ook gewoon gebruiken om op te eten. Eetbare planten kunnen dus zelfs gewoon in onze eigen tuin groeien. 

Je kunt de bladeren van een paardenbloem prima rauw eten. Zelfs de wortels van een paardenbloem zijn te gebruiken. Je kunt ze namelijk laten drogen. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je er koffie van maken. Natuurlijk kun je ook gewoon de bloem gebruiken om thee van te zetten. 

5. Bramen

Bramen zijn eetbare planten die je ook gewoon in de winkel kunt kopen. Je kunt ze ook plukken van de bramenstruiken die je tegenkomt. Bramen zijn prima te gebruiken, maar je moet wel uitkijken voor de stekels die de plant heeft. 

De bramen kun je gewoon zo opeten, maar het is wel handig om ze even te wassen. Zo voorkom je dat je vuil opeten. De bramen worden vooral gebruikt in bijvoorbeeld de yoghurt of om gewoon zo op te eten. 

6. Bosbessen

Net als bramen kun je ook bosbessen prima in de winkel kopen, maar ze groeien ook in het wild. Blauwe bessen zijn alleen in de winkel erg duur. Daarom is het zeker goed om eens te kijken of er een bosbessenstruik in de buurt is. 

Bosbessen worden voor allerlei verschillende dingen gebruikt. Hierbij kun je denken aan in de kwark, maar ook bosbessenmuffins zijn natuurlijk altijd een goede aanwinst voor de ontbijttafel. 

7. Hondsdraf

Een hondsdraf is een eetbare plant die je niet overal tegenkomt. Je komt hem wel tegen op lage en natte plekken. Het is een paarse bloem, waardoor hij wel opvalt als je hem eenmaal tegen bent gekomen.

Je kunt niet alleen de plant, maar ook de bloem prima van deze plant eten. Het is mogelijk om een hondsdraf te koken, maar hij kan ook rauw gegeten worden. Dit wordt vaak gedaan voor een uitbreiding van een gerecht. 

8. Vogelmuur

Een vogelmuur is ook een van de eetbare planten. Het is een plant die veel in de wilde natuur groeit, maar die ook nog weleens kan opduiken in de tuin. Alleen is het dan vaker zo dat iemand het weghaalt, omdat het op onkruid lijkt. 

Vogelmuur is een plant waarvan je elk onderdeel kunt gebruiken behalve de wortels. Hierdoor is het zeker een nuttige plant om bijvoorbeeld in een salade te gebruiken. Dit is in de meeste gevallen kan de plant wat taai zijn, waardoor jonger planten makkelijker zijn om te gebruiken. 

9. Weegbree

Weegbree is een van de eetbare planten die je praktisch naast een brandnetel kunt vinden. Hierdoor heb je twee verschillende eetbare planten in één klap binnen. Je kunt het blad prima voor allerlei verschillende gerechten gebruiken. 

Weegbree wordt vooral gebruikt voor soep of voor thee. Anders is het nog goed te gebruiken voor in je salade. In tegenstelling tot brandnetels, zal deze plant juist een geïrriteerde huid kunnen verminderen. 

10. Speenkruid als eetbare planten

Speenkruid is ook een goede eetbare plant. Voor ons zijn ze niet gevaarlijk, maar veel mag dit niet eten. Voor ons is dit geen probleem in de jonge fase van de plant. Wij kunnen de blaadjes bijvoorbeeld prima in een salade verwerken. 

Wanneer de plant wat meer doorgroeit, kun je het beter niet meer eten. Dit komt doordat er dan een giftige stof ontstaat. Voor ons is het niet dodelijk, maar je kunt er wel ziek van worden. Dan kun je speenkruid beter vermijden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *