Mijn Tuin Producten

Search
Close this search box.

Cactus stekken

Wat groei in je huis brengen is natuurlijk altijd leuk. Als je makkelijke planten wilt hebben, dan kies je natuurlijk voor een cactus. Een cactus hoef je namelijk een geruime tijd geen water te geven, maar hij blijft wel leven. Dit is ideaal voor iemand die normaal niet zo goed met planten overweg kan. 

Wanneer je een cactus hebt die bestaat uit meerdere kleine delen, kun je de cactus stekken. Een cactus stekken is soms wel lastiger dan het lijkt. Dit komt doordat de cactus prikt en we soms niet weten wat we ermee aan moeten. Hieronder leggen we je precies uit wat je het beste kunt doen wanneer je een cactus wilt stekken!

Wat heb je nodig om een cactus te stekken?

Als eerste is het handig om te kijken welke benodigdheden je hebt wanneer je een cactus stekken wilt. Hieronder hebben we een klein lijstje voor je opgesteld wat je het beste kunt gebruiken:

 • Nieuwe potten met potgrond en eventueel plantenvoeding. Het beste is om vers potgrond te gebruiken
 • De cactus die je wilt gaan stekken. Zorg er wel voor dat dit een gezonde cactus is
 • Het beste is om ook ontsmettingsmiddel te gebruiken
 • Een mesje die daadwerkelijk scherp is
 • Een plek waar je de stek neer kunt zetten zodra je klaar bent

Dit is eigenlijk alles wat je nodig hebt om een cactus op een goede manier te stekken. Het is wel belangrijk dat je de cactus droog houdt voordat je hem stekt.

Een cactus stekken; zo doe je dat

Een cactus stekken doe je in verschillende stappen. Hieronder vind je het stappenplan die je kunt volgen:

 1. Maak het mesje schoon waarmee je wilt gaan snijden, het liefst met een ontsmettingsmiddel 
 2. Als een cactus scheuten heeft, kun je deze tot aan de stamp afsnijden. Anders kan de bovenkant van de cactus eraf gesneden worden
 3. Daarna is het de bedoeling dat je de cactus minimaal één week laat drogen
 4. Vervolgens kun je de pot klaar maken met potgrond en eventueel plantenvoeding
 5. Als de cactus helemaal goed droog is, kun je het stekje in de pot zetten
 6. Zet de pot op een droge plek met indirect zonlicht. Dan heb je jouw stekje gepoot

Wat moet je niet doen als je een cactus gaat stekken

Een cactus stekken hoeft niet per se lastig te zijn als je weet wat je precies moet doen. Het is belangrijk om te onthouden dat je de stek de eerste maand geen water gaat geven. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de cactus niet op een goede manier gaat groeien. 

Verder moet je niet met een vies mesje aan de slag gaan. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat er bacteriën bij de cactus kunnen komen. Hierdoor kan een cactus misschien niet goed groeien of zal de stek zelfs kunnen gaan schimmelen. Voorkom daarom altijd een vies mesje. Het beste is om ontsmettingsmiddel te gebruiken. 

Wanneer gaan de stekjes groeien?

De stekjes gaan niet binnen een uurtje alweer groeien. Dit duurt best een tijdje bij een stekje van een cactus. Geef daarom niet op na een week! Het is juist de bedoeling dat de cactus pas na een maandje echt zal gaan groeien. Het is dus niet zo dat het niet werkt na een paar weken. 

Een volledige cactus uit een stekje laten groeien kan wel een halfjaar duren. Het is daarom goed om hier rekening mee te houden als je een cactus stekken gaat. De meeste mensen zijn namelijk al snel geneigd om snel op te geven. Weet daarom dat het echt maanden kan duren voordat een stekje volledig uitgegroeid is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *