Mijn Tuin Producten

Search
Close this search box.

 

Over het algemeen hebben veel mensen een hek, dit komt omdat veel mensen ook beschikken over een voor- en/of achtertuin. Een hek zorgt er voor dat je lekker in de zomer kan barbecueën zonder dat je last hebt van buren die mee kunnen gluren. Het geeft je een stukje privacy wat op zijn tijd weer zorgt voor een stuk rust. Maar hekken hebben niet het oneindige leven, hieronder vertellen we welke problemen de meest voorkomende problemen zijn bij tuinhekken, met daarbij ook hoe je deze problemen kan aanpakken.

Het hout gaat achteruit

Een houten hek is erg mooi, maar ook hout gaat na verloop van tijd verweren. Om er voor te zorgen dat je dit proces zo veel mogelijk uitstelt, is het erg van belang dat het hek regelmatig wordt onderhouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schoonmaken van hekken, maar ook aan het behandelen van het hout eens per jaar.

Het hek gaat roesten of er ontstaat corrosie

Naast dat je houten hekken hebt, bestaan er natuurlijk ook nog hekken gemaakt van metaal. Een metalen hek gaat niet verweren, maar kan natuurlijk wel gaan roesten na verloop van tijd. Ook kan er corrosie ontstaan. Het roest kun je weghalen met een stalen borstel. Als het roest eenmaal weg is, dan is het slim om een laag aan te brengen die ervoor zorgt dat het roest niet opnieuw kan terugkomen.

De palen zijn niet meer stabiel

Een tuinhek bestaat natuurlijk niet alleen maar uit losse planken, tussen die losse planken zitten namelijk ook nog palen die er voor zorgen dat het hek overeind blijft staan. Soms kan er na verloop van tijd een beweging in de grond zijn waardoor de palen niet meer volledig stabiel komen te staan. Het is hierbij belangrijk dat je eens in de zoveel tijd even checkt of de palen nog diep genoeg in de grond staan, als dit niet zo is worden ze namelijk onstabiel. Ook kan je extra grind of beton toevoegen om er voor te zorgen dat de palen steviger in de grond staan.

Ongedierte wat schade aanbrengt

Als je een hek van hout hebt, dan kun je ook last krijgen van ongedierte die schade aan het hek aanbrengt. Zou heb je bijvoorbeeld de houtborende kevers, die het hout kunnen aantasten. Om dit te voorkomen moet je het hout behandelen met insectenwerende middelen. Als het al eenmaal aangetast is, dan is het slim om de beschadigde delen te verwijderen en deze te vervangen.