Mijn Tuin Producten

Search
Close this search box.

Lelietje van dalen: tips voor de beste verzorging

Lelietje van dalen is een plant die vele mensen zeker mooi vinden om in de tuin te hebben staan. Er zijn wel verschillende dingen waar je rekening mee moet houden als je deze mooie plant in je tuin wilt hebben staan. 

Daarom hebben we je hieronder de beste verzorgingstips voor je op een rijtje gezet. Op die manier weet je zeker dat een lelietje van dalen zeker weten goed tot zijn recht in jouw tuin en gaat hij ook een lange tijd mee. 

Wat is een lelietje van dalen?

Een lelietje van dalen wordt ook wel een meiklokje genoemd. Je kunt hem in het bos tegen komen, maar je kunt hem ook prima in de tuin planten. Als hij bloeit heeft hij een mooie witte bloem, waar veel mensen vaak erg enthousiast van worden. 

De plant heeft grote groene bladeren en de wortels kunnen vrij snel groot uitgroeien. Op die manier kan de lelie maar liefst 30 centimeter hoog worden. Dit is dan ook de reden dat veel mensen hem graag in de tuin hebben staan. 

Wanneer een lelietje planten?

Een lelietje van dalen kun je niet zomaar in elke tijd van het jaar planten. De eerste tip is dan ook om te kijken wanneer je deze plant het beste kunt gaan planten. Het beste is om deze plant ongeveer in september tot november te planten. Dan komt hij in mei ongeveer naar boven. 

Als je meerdere lelietjes wilt plaatsen is het aan te raden om dit op tenminste een afstand van 30 centimeter van elkaar te doen. Zo hebben alle planten meer dan genoeg ruimte om voldoende uit te groeien tot een grote plant. 

Waar een lelietje van dalen planten?

Wanneer je het lelietje van dalen moet planten weet je nu, maar waar moet je hem dan precies planten? De ene plant plant je namelijk in de zon en de andere wil juist veel schaduw hebben. Een lelietje van dalen houdt vooral van een schaduwrijke omgeving. 

Het hoeft niet volledig schaduwrijk te zijn, maar dit is vaak wel het fijnste voor deze plant. Ze kunnen wel in de zon staan, maar dan moet er wel altijd vocht beschikbaar zijn. De ondergrond moet dan altijd goed vochtig gehouden worden. 

Hoe moet je het lelietje verzorgen?

Als je een lelietje van dalen wilt gaan planten is het goed om op de bodem te letten waar je hem plaats. Hierbij kun je het beste naar een zure leem of zandbodem kijken. Hier groeien deze lelies vaak het beste op uit. 

Je kunt de bloem altijd wat mest geven om beter te laten bloeien. Voor de rest is het goed om in de gaten te houden of hij voldoende water krijgt. Verder is het voor deze plant gebruikelijk om gewoon lekker te bloeien. Je hoeft er dus niet heel veel voor te doen voordat hij echt gaat bloeien. 

De lelie delen door te stekken

Het is goed mogelijk om een lelietje van dalen te stekken. Vooral wanneer je echt van deze plant houdt, is dit een goede manier om meerdere van deze bloemen in je tuin neer te zetten. Dit kun je op een eenvoudige manier doen met stekjes van de wortels van de plant. 

Deze stekjes kun je dan in een nieuwe pot zetten. Het beste is om dit te doen met potgrond en compost. Hier gaat de bloem het beste op groeien. Als je ze stekt in de grond zelf, is het goed om er compost overheen te gooien. Daarnaast moeten de stekjes een paar centimeter in de grond zitten. 

Het lelietje weghalen

Het lelietje van dalen weghalen is wel een lastige klus. Dit komt doordat deze bloem vrij eenvoudig weer verder groeit wanneer er nog wortels in de aarde zitten. Als je de plant weghaalt, is het van belang dat je alle mogelijke wortels zo goed mogelijk weg haalt. 

Wanneer je dit niet doet, is er een kans dat er zo weer een nieuwe lelie groeit. Ook wanneer je het alleen los schoffelt kan dit voorkomen. Daarom is het beter om goed te kijken waar de wortels lopen en deze zo goed mogelijk te verwijderen. Zo voorkom je dat je dit nog een keer moet gaan doen. 

De beste tips voor de verzorging

We hebben nog wel een paar bonus tips voor de verzorging van het lelietje van dalen. Zo kun je ervoor zorgen dat de lelie zo mooi en groot mogelijk wordt. Hieronder vind je enkele tips:

  • Haal uitgebloeide bloemen weg, zodat de bloemen langer door zullen bloeien
  • Zorg dat ze niet naast fruitbomen of planten staan. Dit zorgt vaak voor problemen
  • Gebruik snelwerkende meststof om de plant toch wat sneller te laten groeien
  • Het kiemen van de zaden kan 2 maanden tot 12 maanden duren. Geef dus niet op als je ze nog maar net geplant hebt! Ze kunnen dan wat later uitkomen

Lelietje van dalen, is hij giftig?

Het lelietje van dalen wordt door veel mensen als echt giftig bestempeld. Daarom willen de mensen de lelie niet meer in de tuin hebben staan. Gelukkig valt het heel erg mee hoe giftig deze bloem is. Hij is alleen giftig als er echt grote hoeveelheden bij je naar binnen komen. 

Een echt grote inname van deze plant kan leiden tot hartklachten. Het is dus niet de bedoeling dat je deze plant gaat eten. Hij staat echt alleen voor de sier in je tuin. Hij is dus niet zo zeer giftig om neer te zetten of in te ademen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *